Gıda ürünleri üreten firmalara ait üretim hatlarında genellikle aynı ya da birbirine benzer ürünler üretilmektedir. Bu ürünlerin paketleri üzerine inkjet yazıcılar yada fiber lazer yazıcılar ile son tüketim, üretim tarihleri ve parti numaraları gibi veriler işlenebilmektedir. Sıcak yemek üreten ya da siparişe özel gıdalar hazırlayan firmalarda, insan emeği daha yoğun olarak kullanılır ve yukarıda bahsedilen otomatik baskı yöntemleri ile veriler kodlanamamaktadır. Üretim miktarları görece daha düşük ve aynı hat üzerinde nitelikleri birbirinden çok farklı olan gıdaların üretimini yapan firmalar için daha başka çözümler gerekiyor.
AMAÇ:
Firma içerisinde üretilen gıdalar ortak üretim hattını kullanmakta ve günlük olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle üretimin son aşamasında kullanıcılar gıdanın kaç gün ya da saat içerisinde tüketilmesi gerektiğini bir panel vasıtası ile girebilmeli, ürünün ait olduğu mutfak türünü seçebilmeli ve aynı zamanda hedef müşteri kodunu da girebiliyor olmalıdır. Bunların yanı sıra hijyene ve insan sağlığına önem veren firma, haftanın her bir gününde farklı etiketler kullanarak son tüketim tarihi yaklaşan ürünleri daha kolay tespit edebilmek istemektedir.
ÇÖZÜM:
Gıdaların hazırlanıp paket haline gelmesinin ardından etiketlenmesi için müşterimizde OPM serisi otomatik baskı kontrol ünitesi ve Zebra ZD421 barkod yazıcı kullandık. Uygulamamızda kullanıcılar dokunmatik bir ekran vasıtası ile son tüketim tarihinin girişini gerçekleştirebilmektedir. Bu işlemi kolaylaştırmak için, özel saat girişinin yanı sıra sık kullanılan süreleri de bir buton olarak hazırladık.
Kullanıcıların, üretilen ürünün ait olduğunu mutfak ailesini ve üreticilerin kodlarını girebilmesi gerekti. Panel içerisinde bu alanlarda müşterimizin istekleri doğrultusunda hazırlandı.
Bu işlemlerin yanı sıra cihazın kullanıldığı tesisin kapalı alanda olması ve 24 saat esası ile çalışmasından dolayı gün dönümlerinde etiket değişimi konusunda uyararak doğru günde doğru renk etiketin alınmasını sağlamaktadır.
Kullanıcıların gıda haricinde bir yüzeye temas etmemeleri için OPM’nin bir yaklaşım sensörü ile tetiklenmesi sağlanarak hijyen gereksinimlerinin maksimum seviye çıkarmak hedeflenmiştir. Aşağıda etiket baskı örneğini görebilirsiniz.
SONUÇ:
Bu uygulama ile üretilen ürünlerin etikelenmesi oldukça kolay ve müdahale edilemez hale getirilerek, hata ve riskler minimuma indirilmiştir. Kullanıcılar tek bir el hareketi ile hızlı ve hijyenden ödün vermeden baskı alabilmişlerdir.
KULLANILAN ÜRÜNLER:
OPM-03
Zebra ZD421